menu
Word Lid
Leeuw is niet te vinden voor openbare schaaktafels, voorstel VB werd weggestemd

Perstekst: 

Schaken is een eeuwenoude activiteit voor zowel jong als oud. Hoewel dit spel veelal binnen wordt beoefend, gaan steeds meer steden en gemeenten zoals Mechelen en Antwerpen over tot het plaatsen van schaaktafels in openbare ruimtes. “En daar zijn heel wat goede redenen voor” zo liet Vlaams Belang gemeenteraadslid Eddy Longeval op de afgelopen gemeenteraad in Sint-Pieters-Leeuw weten. “Zo brengen schaaktafels in de publieke ruimte mensen samen, waarbij ze op een gemoedelijke manier kunnen samenspelen en kennismaken. Het is een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. Het biedt in tijden van tablets, pc’s en spelconsoles een alternatief in de buitenlucht, dat ook de mentale gezondheid ten goede komt, maar dus ook het sociale isolement kan doorbreken."

Overal in het buitenland zijn openbare schaaktafels al lang ingeburgerd, maar onze streek blijft wat dat betreft wat achter. Zo luidt het. Het Vlaams Belang wou van Sint-Pieters-Leeuw een voortrekker maken, en diende dan ook een voorstel in op de afgelopen gemeenteraad om enkele vaste schaaktafels te voorzien op de mooi vernieuwde site aan de bibliotheek. "Er is plaats genoeg aan het landgoed De Viron en het is een rustige locatie nabij het dorpscentrum. De schaakstukken kunnen eventueel ontleend worden in de bibliotheek.", aldus Longeval.

De N-VA-CD&V-meerderheid ging niet op het voorstel in.

Agendapunt:

Openbare schaaktafels voorzien aan nieuwe bibliotheek ‘Landgoed De Viron’

Toelichting

Schaken is een eeuwenoud, internationaal gekende activiteit voor zowel jong als oud. Hoewel dit spel veelal binnen wordt beoefend, gaan steeds meer gemeenten over tot het plaatsen van schaaktafels in openbare ruimtes.

En daar zijn heel wat goede redenen voor. Zo brengen schaaktafels in de publieke ruimte mensen samen, waarbij ze op een gemoedelijke manier kunnen samenspelen en kennismaken. Geïsoleerde mensen kunnen op een laagdrempelige manier andere mensen ontmoeten. Het is een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. Het biedt in tijden van tablets, pc’s en game consoles een alternatief in de buitenlucht, dat ook de mentale gezondheid ten goede komt.

En zien schaken, doet schaken.

In het buitenland heeft het schaakspel al een plaats in de publieke ruimte. De meest gekende zijn wellicht die in New York, Chicago, Riga en Boedapest. Maar ook in Nederland zijn er ondertussen al meer dan 30 steden waar je openbare schaaktafels kan vinden, zoals bijvoorbeeld Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Tilburg. In België is het aanbod vooralsnog beperkt, maar zien we hier ook verandering in komen. Zo heeft Schaarbeek in 2020 vier schaaktafels geplaatst, heeft de stad Antwerpen een gelijkaardig project aanvaard voor de Dageraadplaats, in het kader van haar Burgerbegroting 2020-2021 en staan er sinds vorige maand twee betonnen schaaktafels in de Mechelse Sinte-Mettetuin.

Elke inwoner in Sint-Pieters-Leeuw is ondertussen op de hoogte van de komst van de nieuwe bibliotheek in het mooie gerenoveerde landhuis De Viron. Onzes inziens een ideale locatie om openbare schaaktafels te plaatsen.

Gelet op het feit dat:

  • De plannen om het landhuis De Viron te herinrichten om meer ‘beleving’ te creëren.
  • Openbare schaaktafels mensen, zowel jong als oud samenbrengt en een laagdrempelig karakter heeft.
  • In tijden van tablets, PC’s en game-consoles schaaktafels in publieke ruimte inwoners motiveert om buiten te komen. In het bijzonder geïsoleerde mensen.
  • Dat schaken bijdraagt tot de mentale gezondheid.
  • Dat schaaktafels een zekere uitstraling geven, zowel aan het Colomapark, en het landhuis De Viron, alsook aan Sint-Pieters-Leeuw als gemeente en de Rink als dorpskern.

Vraagt de Vlaams Belang fractie aan de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw te beslissen tot het implementeren van enkele openbare schaaktafels bij de buiteninrichting van het landhuis De Viron.

Voorstel van beslissing

Artikel 1: De gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw beslist om enkele vaste, openbare schaaktafels te voorzien bij de buiteninrichting van het landhuis De Viron.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF