menu
Word Lid
Onze tussenkomsten op de gemeenteraad van 30 november 2023

Tijdens de laatste gemeenteraad in Sint-Pieters-Leeuw op 30 november, stelde ons gemeenteraadslid Eddy Longeval enkele vragen aan het gemeentebestuur. Onder meer over verkeersveiligheid voor voetgangers, de komst van het Medisch Centrum in Ruisbroek, de invloed van wegenwerken op handelszaken en de komst van woonunits in de Bezemstraat. Onze fractie zit niet stil en laat van zich horen in de gemeenteraad, om uw en onze belangen te behartigen!

Voetgangersbarometer

In mei dit jaar lanceerde de Voetgangersbeweging de ‘voetgangersbarometer’, een bevraging om na te gaan hoe inwoners de kwaliteit en toestand van de voetpaden en de bereikbaarheid in de stad of gemeente ervaren. Na afronden van de invulperiode (afgelopen op 30 juni), werd aan elk lokaal bestuur waarvan meer dan 50 inwoners de bevraging invulden, een kaart met de te verbeteren plaatsen (straten, pleinen, wijken, …) bezorgd.

Onlangs werden de resultaten hierover bekend gemaakt. Er is jammer genoeg geen rapport voor Sint-Pieters-Leeuw op deze link: https://voetgangersbarometer.be/resultaten/.

Onze vragen aan het gemeentebestuur omtrent deze bevraging waren de volgende:

Ontving onze gemeente de resultaten van de voetgangersbarometer? Zo ja, welke pijnpunten kwamen hieruit naar voor en hoe zal het schepencollege deze aanpakken? Zo nee, waarom niet? Was er onvoldoende respons?

En op welke wijze zorgt het schepencollege voor voldoende onderhoud van de voetgangersruimte en voor een goede bereikbaarheid?

Schepen Bart Keymolen bedankte ons voor onze bezorgdheid antwoorde op onze vragen dat er inderdaad te weinig respons was omdat het gemeentebestuur ook niet op de hoogte was van deze bevraging. Indien het wel het geval was, zou het gemeentebestuur deze enquête zeker promoten. Tevens wordt het onderhoud en toekomstige werken toegelicht in het meerjarenplan van de gemeente. Er wordt een groot budget voorzien voor de veiligheid van de (zwakke) weggebruikers.

Medisch Centrum in Ruisbroek

Zoals eerder al aangekaart maken wij ons zorgen over de komst van het nieuw Medisch Centrum in Ruisbroek. Ten eerste bevat het opschrift op de gevel een schrijffout (Medish) en is er geen garantie dat de aanwezige dokters en medisch personeel het Nederlands machtig zal zijn. Wij vroegen het gemeentebestuur of er al contact geweest is met de betrokkenen en hoe men dit zal aanpakken.

Onze burgemeester Jan Desmedt liet ons weten dat er al een brief en uitnodiging verstuurd werd naar deze organisatie. Een fysieke afspraak zal volgen in de maand december.

We volgen dit uiteraard op, in de strijd tegen de verfransing van onze gemeente.

Wegenwerken en handelszaken in onze gemeente

Het is wettelijk verplicht om handelszaken minstens 48 uur op voorhand in te lichten over wegenwerken voor hun handelszaak. Unizo kwam onlangs met het voorstel om deze termijn op te trekken naar 2 weken, en daar staat het Vlaams Belang volledig achter. We vroegen aan het gemeentebestuur of dat in onze gemeente deze regelgeving wordt nageleefd en we deze periode ook kunnen optrekken naar 2 weken.

Schepen Bart Keymolen heeft ons opnieuw bedankt voor de bezorgdheid en liet weten dat wegenwerken ruim op voorhand worden aangekondigd aan onze handelaars. Er worden ook hinderpremies voorzien voor de betrokken handelszaken.

Controle gebeurd volgens het online ‘GIPOD’ platform, waarin aannemers zich verplicht moeten melden. Sancties bij niet naleving zijn er nog niet en zijn bijgevolg een punt om nog te bekijken.

Woonunits in de Bezemstraat

Net voor de start van de gemeenteraad raakte bekend dat het gemeentebestuur, in samenwerking met de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting en Woonpunt Zennevallei, een aantal wooncontainers zal plaatsen op de parking in de Bezemstraat. Deze zullen specifiek dienen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Pas later krijgen die woningen eventueel een andere bestemming.

Eddy Longeval vroeg zich tijdens de gemeenteraad dan ook af of dit geen verkeerd signaal is naar sociale huurders die noodgedwongen moeten rekenen op de woonmaatschappij in Sint-Pieters-Leeuw en momenteel moeten leven in dikwijls slecht onderhouden, slecht geïsoleerde en soms gevaarlijke appartementen en huizen. Bovendien kunnen we al eerder aantonen dat de communicatie tussen de huurders en de Gewestelijke Maatschappij bijzonder slecht of onbestaande is.

Burgemeester Jan Desmedt kon niet meteen antwoorden. Hij zal deze vraag overmaken aan het Woonpunt Zennevallei en zal dit onderwerp dan kunnen toelichten op de volgende gemeenteraad. Intussen kon hij wel tekst en uitleg geven in de pers.... Ook dit punt blijven we uiteraard opvolgen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF