menu
Word Lid
VB Leeuw in de bres voor bewoners Oeverbeemd, initiatieven n.a.v. hoge energiefacturen
Naar aanleiding van klachten over torenhoge energiefacturen bij de bewoners van de sociale appartementen in de Oeverbeemd te Ruisbroek, hebben wij het initiatief genomen om het gemeentebestuur hierover aan te spreken. In onderstaande brief kan u deze communicatie hieromtrent terugvinden. Deze brief bezorgden wij aan alle bewoners van de sociale appartementen in de Oeverbeemd (en anderen) in Ruisbroek. Lees gerust even mee...

Beste bewoner van Oeverbeemd,
De problematiek inzake leefbaarheid in de Overbeemd ligt mij al lang nauw aan het hart. Zo stelde ik in het verleden al vragen in de gemeenteraad over de slechtwerkende liften, over hangjongeren, over sluikstort en zwerfvuil rond de blokken, enzoverder. In het bijzonder de nalatigheid, de onzorgvuldigheid en de slechte communicatie bij de Huisvestingsmaatschappij en haar werking heb ik via diverse kanalen reeds aangeklaagd. Zo ook dit… de hoge en onverwachte afrekeningen voor water- en gasverbruik. U kent het wel, sommige bewoners kregen facturen tot wel 4000 €! Onbegrijpelijk. Vandaar dat ik ook deze keer opnieuw het initiatief nam om u bij te staan. U kan hieronder even mee opvolgen. Aarzel niet om mij te contacteren mocht ik u verder nog van dienst kunnen zijn.

EERSTE BRIEF VB EDDY LONGEVAL AAN BEVOEGDE SCHEPEN (10 oktober 2023)

“Wij ontvingen een aantal afrekeningen voor gas en water van bewoners uit blok 2 Oeverbeemd. Deze facturen zijn astronomisch- en onrealistisch hoog voor mensen die leven van een karig inkomen en voor wie deze facturen als totaal onverwachts kwamen. Zelfs met een afbetalingsplan staan veel bewoners met hun rug tegen de muur. Rekening houdende met het feit dat velen onder hen niet zo mondig zijn en dat er een groot wantrouwen is tegenover de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (zie vele terechte opmerkingen en onopgeloste klachten in het verleden) en door het feit dat ik de meeste bewoners persoonlijk ken, zijn ze bij mij terecht gekomen om te bemiddelen, om een oplossing te zoeken, om na te gaan wat hun rechten en plichten zijn. Nog dit: na contact met de verantwoordelijken kregen verschillende mensen te horen dat de facturen deze keer zo hoog zijn omwille van… de oorlog in Oekraïne. Van een onbeleefdheid en onbeschoftheid gesproken! Zoals u wellicht weet is er een eigenaardige financiële constructie met voorschotfacturen en terugbetalingspremies (o.m. van de overheid). En zijn er in veel gevallen totaal geen energiebesparende maatregelen toepasbaar (slechte raamisolatie, kapotte verwarming, …).
Vragen:
- Bent u op de hoogte van deze situatie? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
- Kan u een infomoment inlassen in Oeverbeemd over deze specifieke materie?
- Heeft u hierover contact gehad met de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting?
- Kan u informeren hoe deze berekeningen tot stand kwamen en de mensen hierover informeren?
- Kan u de betrokken raadgeven en eventueel juridisch bijstaan?”

ANTWOORD SCHEPEN (16 oktober 2023)

“Gezien de kwestie die u heeft beschreven, is het beste om contact op te nemen met het OCMW, die de nodige ondersteuningen kunnen bieden aan bewoners die te maken hebben met problematisch hoge facturen voor gas en water. Zij kunnen daar terecht voor de begeleiding, hun rechten en plichten uitleggen en eventueel juridische bijstand verlenen. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.”

REACTIE EDDY LONGEVAL (16 oktober 2023)

"Bedankt voor je antwoord. Uiteraard zal het OCMW het ultieme redmiddel voor die mensen zijn, jammer genoeg. Maar misschien kan u erop aandringen dat er uitleg komt over de totstandkoming van die bedragen? Zoals u wellicht weet is de verstandhouding zeer slecht tussen het management van de huisvestingsmaatschappij en haar bewoners en is het telefonisch antwoord ronduit beschamend."

VLAAMS BELANG OP DE GEMEENTERAAD (26 oktober 2023)
“Twee weken geleden kaartte ik een bepaalde problematiek aan; nl. dat veel bewoners uit blok 2 in de Oeverbeemd te Ruisbroek hun hoge afrekeningen kregen voor gas en water. Sommigen onder hen moeten meer dan 1000 € betalen en er zijn uitschieters van meer dan 4000 €. Voor mensen met een karig inkomen die huren met een sociaal contract is dat onbetaalbaar. En onbegrijpelijk vermits ze niet op de hoogte gebracht worden of werden van de berekening van dit bedrag. Reken daarbij de verzuurde relatie met de huisvestingsmaatschappij omwille van niet-nagekomen beloftes inzake de leefbaarheid van hun woningen en het feit dat veel woningen niet- of slecht geïsoleerd zijn… maakt dat veel inwoners ten einde raad zijn. De bevoegde schepen wijst de betrokkenen door naar het OCMW, maar mijn inziens gaat de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij hier niet vrijuit. En is het een gemakkelijkheidsoplossing om alles en iedereen door te schuiven naar het OCMW. Mag ik daarom vragen of er kan aangedrongen worden op een informatiemoment voor de inwoners? Pittig detail… als sinds afgelopen maandag is er geen verwarming en warm water in Oeverbeemd 2 wegens, alweer, defecten…”

ANTWOORD SCHEPENCOLLEGE (10 november 2023)

"We hebben de betrokken diensten bevraagd. Hieronder vindt u de antwoorden op uw gestelde vragen.
- Bent u op de hoogte van deze situatie? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
We bevestigen dat we van onze cliënten bewoners Oeverbeemd regelmatig klachten ontvangen die worden besproken tijdens een structureel overleg tussen de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting en o.a. de wooncoaches volkshuisvesting, de woonwinkel en medewerkers van het Sociaal Huis.

- Kan u een infomoment inlassen in Oeverbeemd over deze specifieke materie?
Neen, wij kunnen zelf geen infomoment inlassen aangezien wij niet de eigenaar zijn. Wij hebben wel gevraagd aan de gewestelijke maatschappij voor Volkshuisvesting om als eigenaar een infomoment in te lassen. Tevens hebben we gevraagd om ook ons sociaal huis dezelfde info voorafgaandelijk te bezorgen. Indien deze transparant en accuraat is, biedt onze sociale dienst aan om aanwezig te zijn en een bemiddelende rol te spelen.

- Heeft u hierover contact gehad met de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting?
Zie antwoord hierboven.

- Kan u informeren hoe deze berekeningen tot stand kwamen en de mensen hierover informeren?
Zie antwoord hierboven

- Kan u de betrokken raadgeven en eventueel juridisch bijstaan?
Het Sociaal Huis wil een bemiddelende rol opnemen en haar cliënten helpen bij het uitputten van hun rechten."

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF